Skopelos – o jedle

DSC_0663_KNIEČO DO BRUŠKA
Keďže na dovolenkách v Grécku zapájame všetky zmysly, nemôžem zabudnúť na jedlo a nápoje.

Na koláče, chlieb a zákusky sme chodili najmä do pekárne Koxyli, čítajte Kochyli, alebo aj Gkíka…. Carrefour – teda Marinopoulos – postavili za mestom v smere na Stafylos. Nakupovali sme tam výborný 10 % jogurt a fetu.

Občas sme zaskočili aj do predajne Dia, kúsok za Carrefourom pred čerpacou stanicou. Na chalvu a minerálky. Obe predajne sú po ľavej strane cesty. Na zeleninu a ovocie sme chodili do obchodu napravo od Maxi car rental – najprv je market, potom náš obľúbený predavač s ovocím a zeleninou. Kúpte si tam fialovú cibuľu. Fajnšmekri už vedia, že grécka cibuľa je vo všeobecnosti sladšia ako naša. Táto bola priam neskutočne sladká a chutila nám predovšetkým v gréckom šaláte choriatiki. A mali tam skvelé žlté melóny. So zelenými z Peloponézu to bolo trocha horšie. Známy skopeloský med sme kúpili síce v cukrárni Ambrózia, no dostať ho takmer všade s malým cenovým rozdielom. Najdrahší bol na letisku v duty free shope. 

DSC_0661_KNa čerstvú pomarančovú šťavu sme najradšej chodili do Glossy – do taverny Agnanti s výhľadom na more a okolité ostrovy Evoiu, Dassiu prípadne Skiathos. Nachádza sa neďaleko od centrálneho námestíčka po ľavej strane.

Mimochodom, v taverne Gorgones (netuším, či ešte funguje) Nachádzala sa v meste Skopelos na schodoch. Dalo sa k nej dostať z oboch súbežných uličiek. Varil tam svojho času poľský kuchár, ktorý tam vtedy býval dva roky. 

DSC_0555_KDali sme si tam najlepšie souvlaki, aké sme jedli v živote. (Iba konštatujem. Napokon každý si na ostrovoch nájde tú svoju obľúbenú tavernu.) Pokojne zájdite do kuchyne, obsluhujúci personál (v čase nášho pobytu ho tvorili Poľka a študentka z Bieloruska) vám pomôže s výberom. Všetky jedlá vyzerali výborne. Keď sme kuchárovo umenie pochválili po poľsky, takmer sa rozplynul od nadšenia. Po chvíli nám na naše prekvapenie doniesol tanier s dvoma kopčekmi zmrzliny a košíčkom z lineckého cesta naplneným hromadou nugátu, poliatym čokoládou, vraj grátis. Len pre ilustráciu, 1/2 l fľaša Mythosu tam stála 2.50. Za dve porcie souvlaki s hranolčekmi a vínom, resp. s minerálkou, sme platili cca 20 eur. 

NIE DO BRUŠKA
A teraz jedna malá „pikoška“ resp. zaujímavosť: Pri prechádzkach sme si na nábreží všimli plagát, ktorý vystríha rybárov pred nebezpečnou a jedovatou rybou Lagocephalus sceleratus, ktorá prenikla do východných oblastí Stredomoria a ktorú v japonských reštauráciách nazývajú fugu. Viac sa o nej dozviete napríklad tu http://www.metoo.sk/content/view/6658 alebo tu: http://www.charterpartner.com/lagocephalus_celeratus_warning.html 

Pridaj komentár