Falatados, zastávka v Dome skíc a U šteniatka, Tinos

Falatados, taverna Klouki - Šteniatko

Falatados je dedina známa výrobou raki a miestom, odkiaľ vedie geotrasa pomedzi balvany. V nasledujúcom článku však raki neponúkame a balvany vynecháme. Pozrieme sa do jedinečného Domu skíc, U šteniatka si dáme skvelú favu (prihodíme aj recept na jej prípravu) a prejdeme sa hore-dolu dedinou.

Falatados sme prvýkrát navštívili pred niekoľkými rokmi. Vtedy sme dorazili po západe slnka a prešli len malú časť dediny, viac v článku o tinoských dedinách. Pri vlaňajšej návšteve Tinosu sme si to vynahradili a do dediny dorazili v čase siesty.

Uličkami Falatadosu

Ako to už pri našich prechádzkach býva, podchodmi aj uličkami Falatadosu sme sa prechádzali sami. Zato nás pozorovalo niekoľko párov očí. Tie patrili krotkým a dobre živeným mačkám.

Dom skíc

V staršom článku som spomenula tzv. Dom skíc, ktorý sústreďuje kreslené (nielen) politické vtipy karikaturistov bratov Kostasa a Vassilisa Mitropoulosových. Svoje skice sa rozhodli vystavovať vo Falatadose, pretože práve odtiaľ pochádzala ich matka a oni tam trávili skoro všetky prázdniny. Kreslené vtipy okrem výstav uverejňujú v časopisoch a novinách a za svoju prácu získali viaceré ocenenia. Dom skíc je jedinečný a údajne jediný svojho druhu v Grécku aj v širšom okolí Stredomoria.

Dom skíc sa nachádza na začiatku Falatadosu. Pri vstupe visí plagát, že „ide o najzábavnejšie a najvtipnejšie minimúzeum v Grécku, ak nie v celej Európe. S bezplatným vstupom 24 hodín denne, 7 dní v týždni, za každého počasia!“ Pre ilustráciu pridávame niekoľko obrázkov.

U šteniatka

Po prehliadke Domu skíc a prechádzke Falatadosom sme zašli do reštaurácie Klouki. Ako nám vysvetlili dvaja sympatickí chlapci z reštaurácie, Klouki znamená šteniatko.

Keďže bolo pomerne teplo, tak sme si sadli vonku pod košatý platan. Chceli sme si objednať niečo ľahšie pod zub. Chlapci nám odporučili favu (popis nižšie) s pita chlebom. Do jedla sme sa pustili s takou chuťou, že sme ho nestihli odfotiť. Tá fava bola najchutnejšia, akú sme kedy v Grécku jedli. A voňavý čerstvý pita chlieb s olivovým olejom posypaný oreganom nemal chybu.

Fava vyzerá ako pyré, kaša alebo dip a podobá sa hummusu. S tým rozdielom, že hummus sa pripravuje z cícera a fava z poleného žltého hrachu. Podáva sa studená, takže v lete osvieži. Favu môžete vyskúšať napríklad podľa videoreceptu Akisa, ktorý doplnil tradičné suroviny o mrkvu. Mrknite nižšie.

Fava – recept

Suroviny

  • 500 g žltého poleného hrachu
  • 3 červené cibule, pokrájané nahrubo
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 l teplej vody (3 a 1/3 šálky)
  • šťava z 2 citrónov
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • tymian, prípadne aj bobkový list
  • soľ a čerstvé korenie

Príprava

  1. Polený hrášok prepláchneme vodou.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme 2 – 3 lyžice olivového oleja, pridáme cibuľu, cesnak, trocha čerstvého tymianu, prípadne bobkový list, a opražíme do sklovita.
  3. Potom primiešame hrach, prilejeme teplú vodu a olivový olej. Znížime teplotu, dochutíme soľou a korením. Dusíme pod pokrievkou asi 40 – 50 minút, až kým zmes nezhustne na kašu. Ak treba, dolejeme vodu. Počas varenia odstraňujeme penu.
  4. Uvarenú zmes vložíme do kuchynského robota (nadbytočnú vodu predtým zlejeme), pridáme citrónovú šťavu a zmixujeme na hladké a krémové pyré.
  5. Favu pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom, ozdobíme pokrájanou cibuľou a trochou kapie alebo nasekanej petržlenovej vňate.

Dobrú chuť. Καλή όρεξη! (Kalí órexi!)

Falatados Tinos

nahrávam mapu - chvíľu strpenia prosím....

Klouki, Falatados, Tinos: 37.582670, 25.191146
Kostol Agia Triada, Falatados, Tinos: 37.582899, 25.191318
Dom skíc, Falatados Tinos: 37.581948, 25.191017
Akvadukt, Falatados, Tinos: 37.583171, 25.189065
Druhý kostol s cintorínom, Falatados, Dinos: 37.583825, 25.189151

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.